Kuva (C) Timo Laakso, 
1995

"Pelinjohto haluaa kiinnittää huomionne seuraavaan..."

Roolipelaaja on katraan taiteilija. Hän haluaa kertoa ja kokea hämmästyttäviä tarinoita vieraista maailmoista, mutta hän ei tahdo tietää niiden lopputuloksesta tai kulusta mitään edeltäkäsin ja siksi hänen taidelajinsa on roolipelaaminen. Hän pelaa ja pelauttaa roolipelejä palavalla innolla, kaikissa niiden muodoissa. Enimmäkseen pelien taustamateriaaliksi hän lukee mielellään kirjoja ja sarjakuvia, sekä käy varsin innokkaasti elokuvissa.

Erikoisella tavalla sosiaalinen ja ihmisiin päin suuntautunut Roolipelaaja on hyvin empaattinen ja muita ymmärtävä olio, joka pystyy hyvin kokemaan millaista on olla joku muu ja on siksi omana itsenään aivan ällistyttävän kiltti sekä myötätuntoinen. Toisaalta tämä kiltteys on varsinaisissa peleissä aina toissijaisena hänen reilun pelin ja oikeudenmukaisuuden kaipuulleen: hän kokee empatiaa kaikkia maailmojensa otuksia kohtaan, eikä siksi tahdo suosia niistä ketään toisten kustannuksella. Hänen maailmansa ovat puolueettomia ja sellaisina monesti näennäisen epäreiluja pelaajahahmoille, mutta maailman asukeista surkeimmallakin häviäjällä on aina Roolipelaajan myötätunto puolellaan.

Pelatessaan Roolipelaaja tahtoo olla joku muu ja nähdä maailman aivan toisesta suunnasta kuin yleensä. Hänen vähäinen oma persoonallisuutensa jää tällöin täysin syrjään kun hän omaksuu koko mieleltään mahdollisimman täydellisesti aivan uuden maailmankuvan ja katsantokannan.

Itsetunnoltaan Roolipelaaja on poikkeuksellisen terve. Hänen suhtautumisensa taiteeseen on varsin vapaa ego-ongelmista: hän tietää olevansa siinä hyvä (mitä se sitten tarkoittaakin) muttei kuvittele, etteikö hänellä tulisi aina olemaan siinä valtavasti oppimista. Roolipelaaja kaipaa muita ihmisiä yksinomaan peleihinsä, mutta tämä kaipuu saattaa toisinaan ottaa hyvinkin intensiivisiä muotoja.

Muista persoonista Roolipelaajalle tärkeimmät ovat Ajattelija ja Insinööri; ensimmäinen kykenee pohtimaan hänen kanssaan pelimaailmojen ja -hahmojen syvällisiä aspekteja, jälkimmäinen taas käytännön asioita ja logistiikkaa. Aktivistin kanssa Roolipelaajalla ei juuri kommunikaatiota ole, ja Seikkailija vaikuttaa häneen lähinnä inspiraationa.

Kiinnostavia asioita

 • Pelinjohtaminen - kohta 25 vuotta takana. Tällä hetkellä pelautan Sic Semper-scifipeliä. Pelijärestelmänä käytössä on klassinen GURPS.

 • Pelaaminen - yli 25 vuotta harrastusta. Käynnissä olevia pelikampanjoita on muutamakin: JD:n Warhammer, Adeptin Rajoilla, Teemun Labyrinth: Berlin

 • Liveroolipelit. Näitä olen harrastanut vasta 15 vuotta, Suomen Live-roolipelaajat RY:n ja muidenkin tahojen mukana. Kirjoittelen itse pelejä Clobonnin pakolaishallituksen ja Turun sisemmän piirin riveissä. Kokemistani peleistä on olemassa luettelo.

 • Pelien oheistoiminta - eli järjestötyö, teorisointi, tapahtumissa juokseminen ja muu sellainen. Olen nykyään kyllin viisas kiertääkseni kaukaa useimmat järjestönakit, mutta aina toisinaan jokin osuu kohdalle, etenkin Ropeconissa. Satunnaisesti esitän näkemyksiäni myös sfnet.harrastus.pelit.roolissa. (FAQ).

 • Tarinat. Tämä on todella laaja yleisluokitus kaikelle ei-interaktiiviselle fiktiolle - kirjoille, elokuville, sarjakuville ja tarinankerronnalle. Luen paljon, tuhlaan elokuviin enemmän kuin on viisasta, ja tarinankerrontaa harjoitan jonkin verran (mutta tilaisuuksia tulee harvoin enkä ole kovin taitava). Aina joskus yritän myös kirjoittaa jotakin fiktiota, yleensä pelien inspiroimana.

 • Kuvataide. Hieno tapa sanoa, että aina silloin tällöin yritän piirtää jotain peleihin liittyvää. En ole tässäkään kovin hyvä.

 • Tuttavia löytyy jonkin verran.


 • Dare Talvitie
  Katajanokanranta 11 C 32
  00160 Helsinki
  dare@iki.fi
  050-526 4011
  

  Vaihda persoonallisuutta