Eräs keino kehittyä (live)roolipelaajana tylsää taulukkoa käyttämällä


taustaa

On vaikea sanoa, millainen on "hyvä" roolipelaaja. Varmasti eräs hyvän roolipelaajan ominaisuus on kyky luoda ja pelata hahmoja, jotka tuntuvat erilaisilta itselle ja muille. Monesti olen itse havainnut jääväni jumiin tuttuihin tapoihini ja pelaavani hahmoa, jolla on tutut käytösmallit, ajatustavat ja sosiaaliset roolit.

Roolipelaamisen pitäisi joskus olla miellyttävää ajanvietettä, ja omalla mukavuusalueellaan pysymisessä on tällöin puolensa. Kuitenkin pelit voivat olla muutakin kuin kevyttä viihdettä. Lisäksi ryhmän viihtyvyyttä ja suhtautumista hahmoihin parantaa, mikäli ihmiset eivät aina automaattisesti voi olettaa että jonkun pelaajan hahmo on tietynlainen. Livepeleissä tämä korostuu ennestään, kun käytännössä kaikki juoneen vaikuttavat hahmot ovat pelaajien käsissä.

case study

Turun kaupunkipelikampanjoissa pelaajat ovat usein tehneet itse hahmonsa. Etenkin liveroolipeleissä saman pelaajan hahmojen erilaisuus on fyysisten ja käytöksellisten rajoitteiden vuoksi monesti hankala toteuttaa. Pohtiessani itse pelaamiani hahmoja päädyin laatimaan taulukon, jonka avulla vertailin hahmojeni ulkoisia ja sisäisiä ominaisuuksia ja identifioimaan mahdollisia samankaltaisuuksia.

Taulukko keskittyy hahmoihin henkisinä ja sosiaalisina olentoina. En yritä puuttua hahmojen ulkonäköseikkoihin, osittain koska itse tällä alalla todella huono ja osittain koska koen, että viime kädessä hahmon käyttäytyminen ja hänen sosiaalis-tarinallinen roolinsa kuitenkin vaikuttaa pelikokemukseen enemmän kuin ulkomuoto.

taulukosta

Taulukko on Excel-muotoinen, ei online-työkalu. Olen tästä pahoillani.

Taulukon toiminta on melko ilmeistä: Ota joukko hahmojasi ja anna niille ominaisuuksien mukaan arvot eri riveille. Mikäli jokin rivi näyttää todella tasapaksulta, voisit kokeilla rakentaa seuraavan hahmosi siten, että se on tältä osaltaan täysin erilainen kuin aiemmat.

Annetut rivit eivät varmastikaan ole täydellinen lista asioista, joita hahmossa voi mitata, mutta ehkäpä noilla pääsee alkuun.

Taulukko on myös selvästi tehty Turun kaupunkipelikampanjoita silmälläpitäen eikä sen yleispätevyydestä voi antaa mitään takeita. Taulukossa mukana on esimerkkihahmo, josta useimmat Turun kaupunkipeleissä pelanneet ovat ainakin kuulleet.

Imuroi taulukkopohja tästä!

lakiasiat

Vertailu on vapaasti käytettävissä, muokattavissa ja levitettävissä edelleen. Minut saa mainita alkuperäisenä idean lähteenä, mutta pakko ei kyllä ole, etenkin jos se on hankalaa.