Viimeisimmät uutiset ke 31.10. 2035

INFLUENZAN AALLONHARJA SAAVUTETTU

Oulun yliopiston epidemologian tutkimusyksikön arvioiden mukaan Influenza on nyt levinnyt niin laajalle kuin se yleensä tulee leviämään, ja tauti polttaa itsensä loppuun parissa viikossa.

"Alusta alkaen Influenza oli liian tappava voidakseen selvitä kovin pitkään maailmassa. Se on jo tuhonnut suurkaupunkeja ja laskenut väentiheyttä niin paljon, ettei se kykene enää leviämään pisaratartuntana kyllin tehokkaasti, ja siihen sairastuneet ovat lähes kaikki jo menehtyneet, tai tulevat menehtymään hyvin pian", sanoo professori Sini Mattila.

Influenzan pahin leviäminen tapahtui ensimmäisen muutaman päivän aikana, jolloin tauti suorastaan räjähti jokseenkin joka ainoassa planeetan suurkaupungissa. Sen huima tarttuvuus johti paikoitellen siihen, että siihen mennessä kun taudin oireet ilmenivät - nykyarvioiden mukaan useimmissa tapauksissa vuorokauden sisällä tuntia tartunnan saamisesta - oli taudin saanut joka ainoa kaupungin asukas. Siellä täällä alkeelliset lääkintäolot ja tilanteen puutteellinen ymmärtäminen pahensi tilannetta ennestään. Karmivia esimerkkejä ovat esimerkiksi Meksiko City ja Nairobi, joissa taudin vakavuuden käsittämisen jälkeenkään ei yksinkertaisesti kyetty ryhtymään riittäviin toimenpiteisiin leviämisen estämiseksi, tai Bern ja Tokio, joihin tauti ilmeni hyvin varhaisessa vaiheessa, ja joissa kuolleisuus rampautti päätöksiä tekevät elimet ennen kuin mitään todellisia vastatoimia voitiin panna toimeen.

Kuitenkaan tälläinen eksponentiaalinen kasvu ei ainoastaan ihmisissä elävässä hyvin tappamassa virusinfektiossa voi jatkua loputtomiin. Kun Influenza on hävittänyt lähes koko miljoonakaupungin väestön, se yksinkertaisesti kuolee pois siltä alueelta, koska sillä ei ole enää mitään missä lisääntyä. Viikon jälkeen taudin leviäminen oli jo hidastunut murto-osaan alkuvauhdista, ja nykyään uusia tapauksia tavataan lähinnä satunnaisesti. Mikäli karanteenitoimenpiteiden ylläpitoa jatketaan, tauti saatetaan saada kokonaan häviämään kevääseen mennessä.

Taudin lopullisista kuolleisuusluvuista ei epidemologian yksikkö uskalla vielä sanoa mitään.