Prinssi Nastirh

Kirjoittanut Dare Talvitie, 22 - 28.4. 2006

kartta

Pelinkirjoittajan huomio: sananen tyylilajista

   "I see a dark sail on the horizon 
    set under a black cloud that hides the sun.
    Bring me my broadsword and clear understanding.
    Bring me my cross of gold as a talisman"
     - Jethro Tull, Broadsword
 

"Prinssi Nastirh" on seikkailufantasiaa. Tämä on syytä pitää mielessä pelatessa. Mikäli pelissä vastaantuleviin tilanteisiin pyrkii suhtautumaan nykyihmisen 'tieteellisellä' asenteella, pelin tapahtumilta ryövätään suuri osa niiden viehätyksestä. Valkoisen meren seutujen asukkaat eivät suurimmaksi osaksi ole kuulleetkaan induktiosta, johdonmukaisesta päättelystä, teorioiden testaamisesta tai muista velhojen metkuista. He tietävät että yhden kunniallisen miehen sana painaa oikeudessa enemmän kuin mikään määrä näyttöä. Heillä ei ole epäilystäkään siitä, että jumalat ohjaavan ihmisten kohtaloa, ja niin kauan kuin he toimivat kuten heidän jumalansa toivoisivat, heidän kohtalonsa on korkeampien voimien käsissä.

Kuuntelin tätä peliä kirjoittaessani valtavasti Manowaria, Teräsbetonia ja Hammerfallia. Mikäli musiikkivalinta herättää lukijassa yksinomaan hilpeitä tirskahduksia, ei tämä ole luultavasti hänelle oikea peli. Epäilemättä jostain löytyy paremmin soveltuvaa hovitanssahtelua tai postmodernia puolalaista taidepeliä. "Nastirh" on suunnattu pelaajille, jotka pystyvät häpeämättä kohtaamaan miekan ja magian mahtipontisimmillaan, ja jotka ymmärtävät miten jokin niin korni voi samalla olla maailman vakavin asia.

Nastirh on yksinkertaisen fantasian ylistyslaulu. Se on kertomus kostosta, vihasta, verestä, kullasta, petoksesta ja kuolemasta. Jos saisin päättää, peli alkaisi Jehtro Tullin Broadswordin yhteislaululla, ja jokainen pelaaja joka ei ole valmis laulamaan mukana koko sielullaan diskataan pelistä. Eikö olekin hyvä, ettei minun mielipidettäni kukaan kuuntele?

Inspiraatio

Innoituksen lähteenä peliin on käytetty mm. seuraavia:

Elric (kirjasarja, Michael Moorcock)
Synkän mutta jylhän fantasiakirjallisuuden klassikko albiinoprinssin tuhoisista seikkailuista.

13. soturi (elokuva, ohj. John McTiernan)
Sivistynyt arabi rempseiden viikinkien matkassa.

Conan (kirjat, sarjakuvat, elokuvat; Robert E. Howard ja kumppanit)
Muistutus siitä, että valtakunnat kaatuvat, barbarismi voittaa, velhot ovat kieroja ja alttarien alta löytyy kulta-aarteita.

Pelijärjestelmä

Lähitaistelu

Aseina Prinssi Nastirhissa toimivat bofferit tai lateksiaseet. Taistelu käydään normaalisti miekkaillen. Lisäksi vaikuttavat taistelusäännöt ovat karkeasti seuraavat:

Hahmolla on 0 tai enemmän taistelupisteitä. 0 taistelupistettä olisi täysin kokematon taistelija, 1 taistelupiste aloittelija, 2-3 veteraani, 4 tai enemmän mestari. Kun hahmoon osuu aseella, vahinkoa tuottava taika tms, hän vähentää yhden taistelupisteen. Tämä tarkoittaa, että taistelutaitoinen hahmo itse asiassa torjui iskun; se voi myös tarkoittaa, että hahmo on yliluonnollisen kestävä hirviö, joka vain otti iskun muttei vielä kärsinyt.

Uskottavasta haarniskasta saa 1 taistelupisteen lisää. "Uskottava" on tässä vähintään ketjupaita, tai kokovartalon jäykkä nahka tms. Todella uskottavasta haarniskasta (kypärä, pitkähihainen ja -helmainen ketjupaita ja raskaat saappaat) saa 2 taistelupistettä lisää. Satunnaiset nahkaliiivit, pelkät rannesuojat jne. näyttävät kyllä makeilta mutteivät suojaa.

Jos taistelupisteitä on jäljellä 0, iskun katsotaan todella osuneen. Ensimmäinen osuma paikkaan haavoittaa osumapaikkaa (raajasta tulee käyttökelvoton, torsosta kaatuu, päästä menee tajuttomaksi), toinen osuma mihin tahansa tekee hahmosta toimintakyvyttömän, kolmas osuma vie hengen.

Aseeton taistelu ei normaalisti aiheuta vahinkoa. Joillain hahmoilla on erikoiskykyjä tähänkin. Jos pelaajan on käytävä aseettomaan taisteluun toista vastaan, on lyöntien oltava hidastettuja ja avokämmenellä tehtyjä, eikä päähän tule osua. Oletuksena tässä pelissä ei pitäisi aseetonta taistelua tulla.

Paraneminen

Haavoittuneet kohdat kehosta voidaan parantaa normaaliin toimintakykyyn solmimalla niihin side ja antamalla niille ensiapua pari minuuttia. Tämä on kuitenkin väliaikainen ratkaisu: haavoittunut hahmo pysyy edelleen heikkona, ja seuraava osuma hahmoon vaikuttaa parantamisesta riippumatta.

Esimerkki: hahmoa lyödään käteen, joten käsi menee toimintakyvyttömäksi. Hahmo saa ensiapua, ja pystyy sen jälkeen käyttämään taas kättään. Myöhemmin hahmo saa uuden osuman. Tämä on toinen osuma, joten hahmo vajoaa maahan toimintakyvyttömänäkin. Hän saa tähänkin ensiapua, ja pääsee taas liikkeelle. Seuraava osuma koituu kuitenkin heti hänen kuolemakseen. Pelin puitteissa ei parempaa normaalia ensiapua saa, tosin taikuudella vammoja voidaan parantaa paljon nopeammin.

Taistelupisteet paranevat nopeammin, ne kun eivät ole oikeita osumia. Heti taistelun jälkeen, jos hahmo levähtää pari minuuttia, hän saa takaisin yhden siinä taistelussa menettämänsä taistelupisteen. Muuten pisteet palaavat yksi tunnissa.

Erikoiskyvyt

Joillain hahmoilla on erikoiskykyjä, jotka toimivat taistelussa tai muuten. Näitä kykyjä voivat käyttää vain hahmot, joilla on ilmaistu niitä olevan. Näiden käyttö ilmaistaan seuraavilla pelinulkoisilla erikoisilmauksilla.

"Tosi" (komento): yleissana sille, että nyt tulee peliohje, vastaa jossain määrin "off-game" -ilmausta. Tosi-sanan jälkeen seuraa tavallisesti pitkähkö peliohje tai kysymys, esim. "tosi: viiden minuutin kuluttua sinua alkaa kutittaa vietävästi, etkä voi tehdä mitään muuta kuin syyhytä seuraavat 15 minuuttia" tai "tosi: puhuitko äsken totta?"

Tosi-käskyn perässä voi myös tulla yksi käskysana, joko yksikössä tai monikossa. Tämä on tavallisesti magiaan liittyvä komento. Jos käsky on yksikössä, se vaikuttaa vain selvästi osoitettuun kohteeeseen 15 metrin päässä (ja välissä ei saa olla kelvollista näköestettä - eli maastoutuminen kiven taakse tai todella paksuun pensaaseen pelastaa). Jos käsky on monikossa, se vaikuttaa joko kaikkiin joita lausujan levitettyjen käsien muodostamalle alueelle jää 10m kantamalla, tai jos kädet osoittavat suoraan taivasta kohti, kaikkiin 10m säteellä. Suoja ei vaikuta aluevaikutuksiin, ainoastaan etäisyyden ottaminen auttaa.

Komentosanoja voi lausua myös koskettaessa tai aseella lyödessä. Jos kyseessä on taistelutilanne, ja vaikutus on ilmeinen, ei tarvitse "Tosi"-sanaa käyttää. Eli jos joku lyö miekalla osuman ja huutaa "Pelkää", voit olettaa hänellä olevan maagisen miekan joka aiheuttaa pelkoa, ja toimia tämän mukaisesti.

Komentosanat ovat seuraavia:

"Nuku" / "Nukkukaa" - hahmo vajoaa uneen 2 minuutiksi, tai kunnes herätetään. Nukkuva hahmo on triviaali murhata.

"Pysähdy" / "Pysähtykää" - hahmo jumiutuu paikalleen. Voi miekkailla, puolustautua, puhua, loitsia, kääntyä ympäri paikallaan jne, muttei voi liikkua kuin äärimmäisen hitaasti. Fyysinen efekti - ehkä juuret tarttuivat kiinni jaloista, ehkä maaginen seitti jumitti hahmon. 2 minuuttia myöhemmin vaikutus päättyy.

"Pelkää" / "Pelätkää" - hahmo pakenee tai perääntyy lausujan luota. Rohkeammat hahmot vetäytyvät (pelaajan harkinnan mukaan, mutta varmasti kaikki joilla omasta takaa 2+ taistelupistettä), säikymmät kääntyvät kannoillaan ja juoksevat lujaa. Säikyllä paniikki kestää 2 minuuttia, rohkeammalla vain puolisen minuuttia. Rohkeampi kohde voi pysähtyä auttamaan kavereita, puolustautua tms, mutta ei hyökkää suoraan, paitsi jos se on ainoa keino puolustautua.

"Haavoitu" / "Haavoittukaa" - hahmo kärsii hetken piinaavaa kipua, eikä voi taistella 15 sekuntiin (taipuu kaksinkerroin, voi perääntyä horjuen, voi puolustautua). Tämäkin on fyysinen efekti - ehkä maagi heitti tulta, tai kiveä, tai ehkä salama iski.

Kivun lisäksi, jos lausujan pelaaja heitti huutaessaan esineen tai esineitä (hernepusseja, maissia tms - ovat pehmeitä, älkää pelätkö), tällaisen osuminen toimii somalla tavalla kuin jos hahmoa olisi lyöty aseella (1 taistelupiste menetetään tai ruumiinosa haavoittuu jne). Sama pätee jos lausuja koskettaa kohdetta. Vaikka lausuja olisi heittänyt miten monta esinettä tai koskettaisi miten monta kertaa, lasketaan korkeintaan 1 osuma per kohde per loitsu - eli vaikka naamallesi osuisi 20 mustikkaa, kärsit silti vain yhden osuman. (Ja jos joku lyö aseella ja huutaa samalla "Haavoitu", kärsit 2 taistelupistettä vauriota - taistelupisteetön putoaisi yhdestä lyönnistä.)

"Parane" / "Parantukaa" - hahmo paranee yhden osuman veroisesta vammasta, tai saa 2 taistelupistettä takaisin, maksimiinsa asti.

"Menehdy" / "Menehtykää" - hahmo kuolee välittömästi. Aika epäreilua. Pitkän kantaman loitsuna tällaisia ei juurikaan ole, mutta kuulemma jotkut belekivelhot kykenevät tappamaan kosketuksella, ja joidenkin Helvetissä taottujen paholaismiekkojen tiedetään juovan pienestäkin osumasta uhrinsa sielun. (Tämä käskysana ei ole "kuole", koska taistelun tuoksinassa useammankin miekkailijan tiedetään karjuvan viholliselleen "kuole" ilman sen suurempaa mahtia käskyn takana...)

"Time out" - ultimaalinen käskysana, joka keskeyttää pelitilanteen hetkeksi. (Eri kuin "Hold", koska "Time out" ei kerro mistään pelinulkoisesta vaaratilanteesta.) Time out -komennolle kukaan ei ole immuuni. Kun Time out huudetaan, kaikki kuulevat pysähtyvät niille sijoilleen. Lausuja kuvailee sitten monimutkaisemman tapahtuvan asian ("taivaat aukenevat, ja suuri lonkeroinen hirviö syö sinut, sinut ja sinut, ja kaikki loput menettivät lopullisesti järkensä" tai "me telesiirrymme pois täältä, pankaa silmänne kiinni, laskekaa ääneen kahteenkymmeneen, jatkakaa sitten peliä"). Peli jatkuu kun lausujan määräämä ehto on täyttynyt, tai kun hän huutaa "Time in". Käytännössä minuuttia pidempiä pelikatkoja ei tule. Time outin päättyessä asiat jatkuvat entiseen tapaansa. (Tämä käskysana on ikävä pelin tunnelmalle, mutta se on liitetty pelimekaniikkaan koska joitain asioita vaan ei voi tehdä ilman sitä. Enimmäkseen sitä käyttää pelinjohto.)

Erikoiskykyjen vastustaminen

Normaalisti erikoiskyky tehoaa aina. Joillakin hahmoilla saattaa olla erityistä vastustuskykyä mainituille erikoiskyvyille. Tällöin kyvyllä ei joko ole hahmoon vaikutusta, tai vaikutus on heikompi. Hahmossa on selitetty näitä tarkemmin. (Jotkut poikkeukselliset yksilöt voivat olla jopa immuuneja Menehdy-käskylle.)
Joillain hahmoilla voi olla maagisia suojakilpiä. Tämä kilpi tekee immuuniksi kaikille kantaman päästä lausutuille käskysanoille. Kosketuskyvyt ja aseella aiheutetut käskysanat silti tehoavat.

Näkymättömyys

Jotkin hahmot voivat muuttua näkymättömäksi. Näkymätön hahmo ristii kädet rinnalleen. Näkymätön hahmo ei voi taistella muuttumatta näkyväksi. Joillain hahmolla voi olla erikoiskykynä aistia näkymättömät asiat.

Lisätietoa taikuudesta: loitsiminen, elementit värit

Kaikki Valkoisen meren ympärillä tietävät, että jos vihamielinen velho alkaa loitsia, on hyvä ajatus suojautua. Urheammat hahmot saattavat tosin yrittää käydä velhon päälle, koska yleensä jos velhoa lyö kesken loitsun, loitsu keskeytyy.

Taikuuden vaikutuksia voi saada aikaan eri asioilla - esim. eri elementeillä voi kullakin pysäyttää tai haavoittaa. Tulielementillä "haavoita" olisi liekit jotka syöksyvät velhosta, vesielementillä terävien jääpuikkojen myrsky, ilmaelementillä salama, maaelementillä lentävät kivet...
Eri elementtejä varten maagilla on värillisiä komponentteja. Värit merkitsevät seuraavaa

keltainen tuli (tulipallot)
sininen vesi (jää, kylmyys, vesi)
vihreä maa (kivet, kasvit)
valkoinen ilma (tuuli, salama)

Pelissä tällä ei ole suuren suurta vaikutusta - eli yllämainittuja elementtien värejä ei tarvitse muistaa. Kuitenkin jos maagi heittää sinua päin pussillisen keltaista maissia, oli kyseessä tulihyökkäys, jos taas hän "Pysähdy" -komennon yhteydessä heiluttaa vihreää liinaa, voit olettaa puun juurien tms. käyneen kiinni jalkoihisi.